Bábovka z vloček

Na tuto bábovku budete potřebovat:

200g změklého másla

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek rozemletých ovesných vloček

1 hrnek třtinového cukru

1 hrnek polotučného mléka

2 vejce

kůra z 1 citrónu

na špičku kávové lžičky soda

1/2 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva

20160212_201527

Alternativně: Vanilkový pudr ALNATURA nebo vanilkový cukr. Pro mramorovaný efekt 1 lžíce kakaa holandského typu.

Změklé máslo utřeme s cukrem a celými vejci (pro více nadýchanou bábovku lze utřít pouze se žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh, který přidáme do těsta až na konci). Do směsi následně vmícháme celozrnnou ovesnou mouku (vločky jsem rozemlela v sekáčku), polohrubou mouku, vanilkový pudr, sodu a kypřící prášek. Poté přidáváme mléko a nemusíme nutně využít celý hrneček, prostě podle konzistence 🙂 pak šleháme, aby se přísady pořádně smíchaly. Nakonec případně přidáme sníh, který jemně vmícháme do hotového těsta. 2/3 směsi nalijeme do silikonové nebo do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy. Do zbytku těsta dáme kakao, smícháme a přidáme do formy a špejlí trochu propojíme těsta, abychom vytvořili hezčí mramorový efekt na řezu bábovky 🙂 pak to šoupnem do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 1 hoďku na 150°C.

Po dopečení počkáme až bábovka vychladne, vyklopíme na talíř.

IMG_20160212_232951